top of page
Zoeken

Ben jij jezelf?

Een van de meest gezegde dingen is: ‘wees gewoon jezelf’. Maar weet je wel precies wie jij bent?


Vandaag wilde ik het met jullie hebben over bewustwording, maar voordat ik daar verder over ga schrijven. Wat is bewustwording eigenlijk? Het is een woord wat we heel veel horen, maar weten we eigenlijk wel wat het precies is? Maar nog veel belangrijker wat is bewustwording voor jou?

Als kind merkte ik altijd al dat ik een beetje anders was dan anderen kinderen van mijn leeftijd. Ik was altijd een beetje een buitenbeentje en voelde me eigenlijk nooit ergens echt thuis. Ik dacht anders na over dingen of ik dacht überhaupt na over dingen. Ook als mijn ouders vrienden over de vloer hadden, wilde ik niet net als ieder ander kind op mijn eigen kamer spelen. Nee ik wilde er heel graag bij zitten en mee doen in de gesprekken. Vaak tot ergernis van mijn oma, die een beetje van de oude stempel was. Haha. Voor haar was ik een kleine snotaap en moest ik me nergens mee bemoeien.

Maar ik vond het heerlijk een discussie aan te gaan. En mensen doen laten inzien wat ik al wist, dat ik altijd gelijk had! Hahaha. Ja vroeger was ik een behoorlijk eigenwijze betweter. Nou ja vroeger? Nu nog steeds wel af e toe. Inmiddels heb ik wel geleerd dat het niet erg is om niet alles te weten. Het is juist heel goed niet alles te weten, want dit houdt in dat je altijd kunt leren.

Zoals Terence Lewis heel mooi zegt:

Ik ben en zal altijd een student blijven, de dag dat ik stop met leren is de dag dat ik dood ga.

Dat is een mindset die ik mezelf ook heb aangeleerd. Door bewuster te gaan kijken naar hoe ik in het leven stond. Door te gaan kijken naar wat ik nu echt belangrijk vind in het leven. Door dat proces ben ik eindelijk het leven gaan leven zoals ik het wil leven. Naar mijn eigen normen en waarden en niet die van anderen.

Hoe ik dat heb gedaan? Mezelf continu vragen te blijven stellen over alles. Waarom doe ik wat ik doe? waarom ik denk wat ik denk? en zeg wat ik zeg? Ik ben bezig geweest met een bewustwordingsproces.


Bewustwording
is een staat van zijn waarin je invloed kunt uitoefenen op een bepaalde situatie. In deze toestand ben je in staat om nieuwe dingen te leren.

Hoe bewust handel jij? Gaan de dagen aan je voorbij, zonder dat je je ergens echt bewust van bent?

Wat voor mij bewustwording betekend is je bewust worden van je eigen handelen en doen. Niet op de automatische piloot staan, maar echt nadenken of de routines die je hebt jou ook echt dienen.

Wordt je er Happy van of doe je iets omdat het zo hoort?

Een goed voorbeeld hiervan is verjaardagen aflopen. Mij is vroeger geleerd, net als vele anderen, dat het netjes is naar een verjaardag van familie en vrienden te gaan. Hierdoor gingen wij altijd naar iedereen. Niet omdat ik er zo veel zin in had, maar omdat dat sociaal gewenst was. Maar wordt je daar nu echt gelukkig van? En is het van veel grotere meerwaarde dat je er bent? Eigenlijk vind ik het maar een rare traditie. Ik zou het persoonlijk veel leuker vinden als iedereen gewoon eens een keertje langskomt wanneer diegene dat wilt. Dat heeft voor mij veel meer waarde!

Dus sta jij wel eens bewust stil bij de dingen die je doet? En waarom je ze doet?

Veel van ons gedrag doen we eigenlijk zonder erbij stil te staan. We staan op de automatische piloot. We staan op, ontbijten, gaan naar werk, halen de kinderen van school, eten in de avond samen met het gezin. Maar geeft zoiets als samen avondeten niet een nog mooiere meerwaarde als je je ervan bewust bent dat je samen met het hele gezin zonder afleiding van technologie eet? Omdat je de echte connectie met elkaar zo belangrijk vind? Dan wordt samen avondeten ineens veel waardevoller, dan dat je het doet gewoon omdat het je zo is aangeleerd.

Bewustwording gaat er eigenlijk om dat je gaat kijken naar jou normen en waarden. Leef jij je leven naar jou eigen normen en waarden? Of leef je naar andermans normen en waarden?

Als je dit niet doet, zul je nooit echt gelukkig kunnen zijn. Als jou leefstijl niet overeenkomt met hetgeen wat jij belangrijk vind. Waar jij waarde aan hecht. Je zult je nooit alles uit het leven kunnen halen wat er in zit.

Waarden kunnen aangeleerd zijn vanuit je omgeving of opvoeding, maar is dat wel iets wat jij ook echt belangrijk vind? Waarden kunnen ook ontwikkeld zijn vanuit jezelf. Als je bijvoorbeeld merkt dat iemand jou oprechte aandacht geeft en je een fijn en gewaardeerd gevoel geeft. Dan kun je bij jezelf denken dat wil ik anderen ook geven, dat gevoel, en zo jezelf een waarden aanleren.

Wat gebeurd er nu als je niet leeft naar je eigen waarden? Veel mensen zullen dan merken dat ze in een negatieve spiraal terecht komen.

Bijvoorbeeld, als jij het belangrijk vind om te lezen, maar je neemt er zelf nooit de tijd voor. Dan raak je gefrustreerd. Deze frustratie is een dagje niet zo erg, maar wat gebeurd er als dit iedere dag gebeurd? Iedere week? En iedere maand? Al snel merk je dat je al in een jaar geen boek meer hebt aangeraakt en raak je een stukje van jezelf kwijt. Dit is nu 1 stukje van jezelf. Wat gebeurd er als er zo nog 10 anderen dingen zijn die je graag zou willen doen maar niet doet? Niet voor eventjes, maar voor een heel jaar lang?

Als je iedere dag jezelf het gevoel geeft van falen, omdat je niet hebt gedaan wat voor jou belangrijk is? Hoe ga je dan naar jezelf kijken?

Veelal raken mensen hierdoor met zichzelf in de knoop. Want als je kiest voor jezelf ben je egoïstisch, maar als je dat niet doet ben jij jezelf niet meer?!

Wat mensen veelal doen is zichzelf wegcijferen, voor hun gezin, voor hun werk, voor hun partner of ziek familielid waar ze voor moeten zorgen. Helaas is dit het slechtste wat je kunt doen. Zoals het engelse gezegde goed omschrijft:

‘you can’t pour from an empty cup’.

Als jou energie op is, omdat je niet goed voor jezelf zorgt dan kun je op een bepaald moment ook niet meer voor anderen zorgen en liggen burn-out en depressie op de loer.

Als mijn bloglezer ben ik heel erg benieuwd wat voor patronen jullie hebben die je graag zou willen doorbreken en waarom?


Je kunt een vlinder niet helpen met ontpoppen, maar ik zie je, ik voel je, ik hoor je.49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page