top of page
Zoeken

De checklist van mijn depressie

Van mijn depressie naar nu. Een verschil van nacht & dag!

De weg die ik heb afgelegd tot nu toe is bizar. Het is werkelijk een verschil van dag & nacht. Of moet ik zeggen meer van nacht naar dag? In de tijd van mijn depressie leefde ik namelijk meer in de avond en de nacht. Dat was de tijd dat ik meer opleefde en ineens wel wat aan mijn situatie wilde doen. Maar ja wat dan? De hele wereld ligt nu te slapen. En dus wacht je maar totdat dat idee wegzakt en focus je je weer op de belangrijkere zaken; Hoe zal die CSI aflevering toch aflopen?De Checklist

Wanneer ik kijk naar hoe ik mijn dagen indeelde waren die niet heel erg vrolijk ingedeeld. Als ik er een checklist van zou maken zou deze er ongeveer zo uitzien:

o Wakker worden met de gedachten ‘jammer, er is nog een dag’

o Urenlang in bed blijven liggen, moed verzamelen om uit bed te komen

o Tv kijken

o Middagdutje (het liefste van een paar uur)

o Zeer slechte dingen tegen mezelf zeggen. Om me lekker rot over mezelf te voelen (ook hiervoor heb je natuurlijk een checklist van onderwerpen die steeds langs komen)

o Bedenken wat de beste mogelijkheid is om met het leven te stoppen

o Lekker veel eten om de emoties die je voelt te verdoven

o Verwijten naar jezelf maken, dat je niets ondernomen hebt die dag (deze staat altijd voor de avond & nacht in gepland, want dat is echt wel de beste tijd hiervoor!)

o Piekeren, piekeren & nog eens piekeren zodat je in de nacht niet in slaap valt

o En owjaah af en toe lichamelijk aanwezig zijn op school of werk


Ja, dat is me nogal een lijstje wat ik af moest werken! En ik hield me er dan ook echt heel trouw aan. Toch merkte ik dat er aan dit lijstje wat dingen ontbraken. Na 12 jaar lang dit lijstje te hebben uitgeprobeerd, kwam ik erachter dat dit me niet echt heel erg gelukkig maakte.Wat maakt een mens dan wel gelukkig?

Dat was het punt dat ik mijn checklist toch wat begon aan te passen.

Hoe? Ik maakte een besluit dat het genoeg was zo! Ik was het helemaal zat om mijn dagen op deze manier door te brengen. Dit deed ik niet volledig alleen. Een coach hielp mij hierbij. Ik begon te kijken naar momenten in mijn leven dat ik mezelf beter voelde. Onbewust had ik al een paar keer mijn checklist veranderd, maar om de een of andere rare reden ging ik toch weer terug naar mijn oude vertrouwde checklist. Door bewust te worden wat voor mij goed heeft gewerkt in het verleden, geeft dat mij nu de motivatie de checklist vol te houden.


Mijn checklist nu:

o Om 05:30 opstaan voor mijn ochtendroutine (ademhalen, meditatie, lezen, sporten)

o Dagelijks inchecken met mijn lichaam, hoe voel ik me?

o Wanneer nodig een powernap van 10 of 20 min.

o Taken die ik mezelf geef ook echt doen

o Ontbijten, lunchen en avondeten

o Bewuste momenten van dankbaarheid

o Een probleem herkennen, maar denken in de oplossing

o Leven vanuit mijn passie

o Een ontprikkel moment

o Rond 21:30 naar bed


Hoewel ik me al sinds mijn 18de bezig hield met de vraag, wat maakt een mens dan gelukkig? Heb ik echter het antwoord pas op mijn 31ste gevonden. Het is namelijk niet 1 ding. Het is een samenhang van vijf elementen die met elkaar verbonden zijn. Het moment dat ik begon deze elementen in balans te brengen, begon mijn leven drastisch te veranderen. En voor het eerst in mijn leven dacht ik:


‘Goh wat kan het leven toch mooi zijn!’


Ieders ideale checklist ziet er anders uit. Het gaat erom dat je gaat uitzoeken wat voor jou goed werkt. En ook heel belangrijk, wat niet werkt!


Wat staat er op jou checklist en wat zou je er graag op willen hebben?Je kunt een vlinder niet helpen met ontpoppen, maar ik zie je, ik voel je, ik hoor je.

Binnenkort start ik weer een nieuw 90 dagen traject. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen. Klik dan hier voor meer informatie.

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page