top of page
Zoeken

Depressie & Dry January of Stoptober. Wel of geen goed idee?

Mijn mening?! Nee! Geen goed idee.

Het gaat jou namelijk niet lukken (en dat moet je ook niet proberen).


Voor veel mensen lijkt het heel verstandig om per direct met een “slechte” gewoonte te stoppen. En bij vele werkt dat ook heel goed. Maar voor jou, die worstelt met depressie, is dat allerminste het geval. Dan is ineens stoppen met een “slechte” gewoonte een veel te grote stap.

De goede voornemens.

Dry January & stoptober zijn vooral in het teken geroepen om te stoppen met alcohol of roken. De goede voornemens om na de feestdagen even op de rem te trappen. Of om met zijn alle tegelijkertijd in oktober te stoppen met roken. Dan sta je er niet alleen voor toch?! Maar niet alleen voor alcohol en roken is dit nodig.


Alcohol is voor veel mensen een vorm van ontspanning. Althans dat denken ze, maar is dat wel zo? Nee! Voor het lichaam en geest is alcohol drinken namelijk helemaal geen ontspanning. Ik noem dit ook wel een schijnontspanning. Ook roken wordt gezien als een ontspanning. Denk maar na, wanneer iemand een hijsje neemt van zijn sigaretje dan haalt diegene eindelijk eens diep in. Iets wat het lichaam ontspant.


Zelf ben ik geen grote alcohol drinker en heb er dan ook absoluut geen moeite mee om een glas wijn te laten staan. Maar er zijn veel andere schijnontspanningen waar we vaak onbewust verslaafd aan zijn. Zo heb je drugs (deze zijn meestal wel heel bewust, omdat dit wat minder geaccepteerd is door de maatschappij). Maar wat dacht je van eten? Of tv kijken? Netflixen? Social Media? Ook dit wordt door vele gezien als ontspanning, maar ik kan je vertellen dat is het alles behalve!

Ook al lijkt je lichaam heel inactief, het brein wordt overladen met prikkels. Zeg ik dan dat je er nu direct cold turkey mee moet stoppen? Nee dat zeg ik zeker niet! Maar wees je ervan bewust, dat deze vormen van ontspanning jou geen rust en/of een uitgerust gevoel geven.


Maar wat dan wel?

Ook ik heb vele pogingen gedaan om direct te stoppen met “slechte” gewoontes. En alle pogingen hebben gefaald. Waarom? Omdat de stap te groot was. Zeker toen ik depressief was. Sterker nog het had al gefaald voordat ik eraan begon. Dit omdat ik al in de stress schoot wanneer ik eraan dacht hoe veel ik dan in één keer moest veranderen. Dus wat ik mijn klanten aanraad is om de “goede” gewoontes erbij te gaan doen. Zoals 10 minuten buiten wandelen, daarna mag je weer op de bank neerploffen met je favoriete serie. Dit kun je dan rustig en op jouw tempo gaan uitbreiden. Hou het bij kleine stapjes. Met vele kleine stapjes kom je vaak verder en is het beter vol te houden.


Lukt het echt niet? Schakel dan hulp in!

Lukt het je niet om er zelf uit te komen, geen nood! Schakel dan hulp in. Er zijn bij mij meerdere mensen die mij ontzettend hebben geholpen in mijn proces. Er wordt weinig over gepraat, maar het is ontzettend belangrijk en zeker niet iets om je voor te schamen. Dus wees niet bang om iemand om hulp te vragen. Dit kun je vragen aan mensen in je buurt. Maar je kunt ook professionals zoals mij inschakelen. Het belangrijkste om te weten is dat je er in dit proces niet alleen voor staat! Ook al voelt dat soms wel zo.


Je kunt een vlinder niet helpen met ontpoppen, maar ik zie je, ik voel je, ik hoor je.

P.S. Binnenkort geef ik mijn Webinar: Je depressie zelf de baas!

Klik hier voor meer informatie.


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page