top of page
Zoeken

Depressie is je grootste vriend.


Het moment dat je een support systeem het meeste nodig hebt, is het moment dat de meeste afhaken.


‘We gaan dit weekend uit in Rotterdam, ga je ook mee? Kom op hé?! Doe eens gezellig!’ In het begin werd ik nog vaak meegevraagd om te gaan stappen. Hoe vaker ik nee zei, hoe minder de berichtjes kwamen. En zo kwam het dat ik voor mijn 20ste bijna al mijn vrienden kwijt raakte.

Begrepen ze dan niet dat ik minstens een week moest bijkomen wanneer ik uit ging. Dat het mij zo veel energie kostte? Energie die ik niet had.


En daar zat ik dan, in het weekend, alleen met mijn depressie op mijn kamer.


De wederopbouw

Wanneer het even kan, wanneer je weer wat meer ruimte krijgt, ga je weer dingen oppakken. Dit deed ik ook. Ik begon een opleiding dierenverzorging. Heerlijk om weer tussen de mensen te zitten, weer vriendinnen te krijgen. Toch was de druk van de studie me te groot. En na 1,5 jaar stopte ik. En zo raakte ik ook hierin weer al mijn vriendinnen kwijt. Niet doordat ze geen contact meer wilde, maar doordat het mij niet lukte dit contact te onderhouden.


En ook nu weer bleef ik alleen achter. Samen met mijn depressie.


Nog weer een poging

Het leven begon ik weer aardig op de rit te krijgen. Ik had een leuke baan en een groep vrienden waar ik wekelijks mee af sprak. Ik had mijn passie voor dansen weer terug gevonden en kwam op veel dansfeesten. Mijn sociale leven was behoorlijk bloeiend. Toch merkte ik dat de meeste mensen niet bleven hangen. Het waren vaak vluchtige vriendschappen, tot groot verdriet van mij. Want ik hou juist van vriendschappen met een diepgaande connectie.


Echter kwam het antwoord hierop op een heel onverwachts moment. Namelijk in een werkbespreking. Ik kreeg de opmerking: ‘wees toch niets zo negatief en blijf niet steeds in de problemen denken’. Deze opmerking zette mij aan het denken. Hoe kwam ik over op anderen? Ben ik wel leuk gezelschap? Het antwoord hierop was hard. Keihard! Nee ik was helemaal niet zo leuk. Ik was ontzettend neerslachtig en depressief. Hoewel dit voor mij inmiddels al heel gewoon was geworden, was het natuurlijk voor mensen om mij heen helemaal niet zo gezellig.


Op dit moment was mijn grootste vriend leidend in mijn leven, mijn depressie. Dit bepaalde voor mij alles.


Anders kijken

Door dit inzicht ben ik anders naar alles gaan kijken. Ben ik de eerste stappen gaan zetten naar de verandering in mijn mindset. Namelijk de focus niet leggen op het probleem maar juist op de oplossingen. Hoe jij kijkt naar het leven bepaald hoe jij in het leven staat. En dit bepaald weer hoe jij op andere overkomt.


Doordat ik mijn mindset begon te veranderen, raakte ik wederom vriendschappen kwijt. Deze keer niet doordat ik neerslachtig en depressief was, maar doordat ik anders in het leven begon te staan dan mijn vrienden. Dit zorgde ervoor dat we niet meer overeenkwamen in waarden en verwaterde de vriendschappen.


Deze keer bleef ik niet alleen achter. Deze keer nam ik het heft in eigen handen. Maakte ik nieuwe vrienden en zorgde ik ervoor dat mijn grootste vriend, de depressie, niet meer leidend was in mijn leven. Ik voelde mij krachtiger dan ooit en ik durfde eindelijk mezelf te zijn.


Wat ik in vriendschappen belangrijk vind

Dit stuk heeft mij veel in mijn leven gebracht. Het heeft me doen nadenken over wat vriendschap voor mij inhoudt en wat ik belangrijk vind. Voor mij is het ontzettend belangrijk dat iedereen zichzelf mag zijn. Dat je daarin wordt geaccepteerd en gerespecteerd, ook al

denk je anders over bepaalde onderwerpen. Dat je geen verwachtingen hebt naar elkaar toe. En wanneer je elkaar al maanden niet gesproken hebt, doordat het leven er even tussendoor, en je de vriendschap daarna gewoon kunt oppakken. Dat je met elkaar de ongemakkelijke gesprekken durft aan te gaan, wanneer de een zich gekwetst voelt. Dat is voor mij echte vriendschap.


Wat betekend echte vriendschap voor jou?Je kunt een vlinder niet helpen met ontpoppen, maar ik zie je, ik voel je, ik hoor je.P.s. Binnenkort start ik weer een nieuw 90 dagen traject. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen. Klik dan hier voor meer informatie.


132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page