top of page
Zoeken

Ga jij nu als een beer in winterslaap?!

Nationaal hitteplan! Het is warm deze dagen. Flink warm. Je hoort nu overal op televisie, nieuwskanalen, radio dat we hier rekening mee moeten houden. Dat we rustig aan moeten doen. Genoeg water moeten drinken en vooral de schaduw op moeten zoeken.


Neem jij nu deze warmte aan om als een beer in winterslaap te gaan?


Dat is wat ik veel mensen zie doen als ze depressief zijn. En ’t is niet zo handig, zeg maar, hoewel ik echt heel goed snap hoe groot de verleiding is. Want ik gok dat dit is wat je doet….


Jezelf extra verstoppen al liggend op je bed? Slaap je jezelf de dag door? Of blijf je thuis doelloos op je telefoon scrollen? Ga je extra netflixen? Sluit jij jezelf thuis op met de ventilator aan en ga jij even flink misbruik maken van het aangeraden “rustig aan doen”?


Het is zo ontzettend verleidelijk om juist nu helemaal niets meer te doen. Het is nu zelfs toegestaan vanuit de maatschappij. Het ideale excuus om zeker nu jezelf helemaal toe te geven aan je depressiviteit.


Ga lekker die winterslaap in! Wanneer jij in jouw slachtofferschap wilt blijven, zou ik je dat ook zeker aanraden……


…….. Of ben je het toch wel zat om je zo te voelen zoals je je dagelijks voelt?


Lusteloos,

moe,

onrustig,

verdrietig,

gefrustreerd,

moedeloos,

vooral boos op jezelf.


Dan zou ik zeggen kom in beweging!


En nee, ik bedoel niet gelijk een vierdaagse gaan lopen of een marathon. Of dat je de complete schuur moet gaan opruimen.


Wat ik bedoel te zeggen is dat je alles wel altijd als een excuus kunt gebruiken om niet in actie te komen. Zo ook nu de warmte. Maar wanneer jij uit je depressiviteit gevoelens wilt komen vraagt dat om zelfverantwoording nemen over jou eigen leven, gedachten en gedrag. Geen excuusjes meer maken, maar gewoon heel realistisch kijken hoe jij jezelf in deze depressiviteit houdt. Zoals nu, door de hittegolf te gebruiken als excuus om maar even helemaal niks te doen.


Heb je enig idee hoe goed het is voor je lichaam en geest om in contact te komen met de natuur? En het is nu ideaal zwem weer. Lekker verkoelend buiten in een natuurlijk meer of de zee. Heerlijk met je blote voeten in het gras of op het zand. De zon die je van energie voorziet door de aanmaak van vitamine D, wanneer deze op je huid schijnt.


En jij wilt je verstoppen in bed? Het liefste onder de dekens…..

Waar je geen vitamine D opdoet. Geen energie krijgt. Juist alleen maar energie kwijtraakt. Het is makkelijker en ja, je lijkt er een goed excuus voor te hebben. Maar zelfs een beer slaapt niet in de zomer. 😉

Dit is de tijd om in actie te komen, zelfs bij hitte.


Dus wees geen beer.

Wees iemand die haar depressie serieus neemt en ga erop uit. En na die duik of die ochtendwandeling mag je echt wel een uurtje even lekker niksen. Als je daarna maar weer even in actie komt. Je gaat je er een stuk beter van voelen.14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page