top of page
Zoeken

Groeien doet pijn!


Depressie is het mooiste wat mij ooit is overkomen!


Het klinkt heel raar als ik zeg dat mijn depressie het beste is wat mij is overkomen, maar ik meen dit met elke vezel in mijn lijf. Het heeft mij namelijk de mogelijkheid gegeven om te groeien als mens. Groeien is mijn allerbelangrijkste kernwaarde. Als ik het gevoel heb stil te staan, dan heb ik een dag niet geleefd. Dit is tevens ook een valkuil voor mij. Even goed ontspannen, verstillen en stilstaan is namelijk essentieel voor groei.

‘Maar ik wil gewoon dat het nu voorbij is!’. Dit is wat ik regelmatig hoor van mijn klanten. Ze zijn moe en uitgeput. Ze zien de stip aan de horizon nog niet. Toch is dit deel nodig om door het proces heen te komen.

Het is k*t. Het is confronterend. Je ziet alle ellendige dingen van jezelf en het leven en het wordt maar niet lichter.

En toch gebeurt er iets heel essentieels in deze periode.


Als alle schijn dat het ‘nog best wel gaat’ wegvalt, wordt zichtbaar hoe het écht met je gaat. Hoe je eraan toe bent. Wat je niet meer kunt, waar je geen plezier meer in hebt (nergens in, eigenlijk). Pas als de schijn is weggevallen, kun je gaan inzien wat er nou werkelijk in je leven speelt.


Inzicht & bewustwording

Het helende proces van een depressie begint bij inzicht krijgen en bewustwording te creëren van jou gedachtepatronen en gewoontes. Dit is heel confronterend. Je zult jezelf in de spiegel moeten aankijken. Hoe moeilijk het ook is. Durf je eerlijk naar jezelf te zijn? Dit zul je inzichten geven. Inzichten over waar jouw werkpunten liggen.

Maar kijk niet alleen naar het negatieve. Vergeet niet dat je ook mooie en positieve kanten hebt. Dit stuk van jou is het ook meer dan waard om naar te kijken. Wanneer je dit proces aangaat wees dan liefdevol en compassievol naar jezelf.

Acceptatie

Dan kom je in de volgende fase.

Acceptatie.

Acceptatie van jezelf hoe je op dit moment bent.

Acceptatie voor wie je werkelijk bent en wilt zijn.

En acceptatie voor de dingen die je nu doet die je houden in deze depressie.


Ga hier niet tegen vechten. Dat heeft geen zin. Kijk er naar, zonder oordeel. En accepteer het gewoon nu voor wat het is. Je kunt namelijk niet beginnen met veranderen, wanneer je niet accepteert waar je nu staat.

Onderneem actie

Na de acceptatie komt het moment van de waarheid. Blijf je in de je oude gewoontes dan zal er niets veranderen. Ga je de moedige stap nemen om ook echt andere gewoontes aan te nemen? Dan zul je leven stap voor stap gaan veranderen. Geef jezelf hier de tijd voor. Een andere gewoonte aanleren kost tijd en gaat meestal met vallen en opstaan. Maar wees moedig! Sta steeds weer op!


Groeien doet dus pijn. Vooral als je het gevoel hebt dat er helemaal niks groeit. Als het donker blijft en alles stilstaat. Net als in de natuur in januari gebeurt er in zo’n periode wél van alles; je ziet er alleen nog niks van. Maar deze fase is onmisbaar om te zorgen dat er straks wel iets zichtbaar wordt: het beeld van jou zoals je ná je depressie kunt worden. En misschien vind je dan ooit, net als ik nu, deze kloteperiode het beste wat je ooit is overkomen.


Je kunt een vlinder niet helpen met ontpoppen, maar ik zie je, ik voel je, ik hoor je.

P.S. Binnenkort geef ik mijn Webinar: Je depressie zelf de baas!

Klik hier voor meer informatie.


70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page