top of page
Zoeken

Hoe ben jij geankerd?!


Ik word rustig aan wakker gemaakt doordat het licht van mijn wekker steeds feller wordt. Wat wordt vervolgd door heerlijk gefluit van de vogeltjes. Op deze manier wakker worden voelt voor mij zo enorm fijn. Het voelt zo zacht. Ik waan me dan een moment in de natuur, wanneer je door het bos loopt en even flink je neus ophaalt en het bos ruikt. Uitgerust, vrolijk en zin in de dag stap ik mijn bed uit.


Dit is een heel andere manier dan vroeger. Dan werd ik ruw uit mijn slaap gewekt door een luid doordringend geluid. En vooral wanneer ik echt nog in een heerlijke diepe slaap zat, werd ik hierdoor zo naar wakker. De toon van de dag was gezet en vol goede tegenzin stond ik dan op. Vaak zat ik mezelf dan de hele dag flink in de weg.


Hoe wij het leven beleven wordt veel bepaald door ankers die wij hebben. Associaties die wij maken met dingen die wij hebben meegemaakt. Emoties die je dan weer daaraan hebt gekoppeld. En de stempel die je daarop hebt gezet. Deze ankers kun je op verschillende manieren ervaren. Zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Heel vaak is het een combinatie van meerdere zintuiglijke waarnemingen.


Ken je dat, dat er een wildvreemd iemand langs loopt met een bepaald type luchtje op en je direct aan een bepaalde situatie moet denken? Dat is een anker. Iets wat het brein herkend en heeft gekoppeld met een bepaalde emotie.


Dit kan zowel positief als negatief voor je werken.


Iets positiefs.

Als ik het nummer follow the sun hoor waan ik mij even in een vakantiegevoel. Het nummer brengt voor mij rust in mijn lijf en in mijn hoofd. Wanneer ik me even iets minder voel dan zet ik graag dit nummer op. Hierdoor kom ik weer even terug in mijn element. Even terug naar mijzelf.


Iets positiefs wat soms niet handig is.

Wanneer ik mij eenzaam en alleen voel, dan krijg ik extreme behoefte aan cola , chips en een film. Waarom? Vroeger hadden wij thuis wekelijks een filmavond in het weekend. Dan mochten we cola en een bakje chips eten. Dat waren voor mij hele mooie waardevolle momenten. Ik voelde geborgenheid, connectie en verbinding. De smaak van de cola en de chips en het zien van een film brengt mij weer terug naar die periode.


Iets negatiefs.

Toen ik heel jong was heb ik tijdens het slapen iets heel naars ervaren. Hierdoor heb ik mijn hele leven op waakstand geslapen. Op het moment dat ik aan slapen dacht, werd ik al onrustig. Wanneer ik met mijn ogen dicht lag, hoorde ik allerlei geluiden die mij weer terug brachten naar die nare situatie. En wanneer ik voelde dat ik mij overgaf aan het slapen, maakte ik mezelf onbewust weer wakker. Ik mocht namelijk niet mijn alertheid verliezen. Dit maakte dat alles rondom slapen een negatieve lading had. Voor een heel lange tijd was ik me daar niet bewust van. Sinds ik bewust bezig ben geweest met mijn ankers, heb ik mijn associatie met slapen kunnen veranderen. Nu vind ik het heerlijk om naar bed te gaan.


Ik gun het iedereen om hier meer bewust van te worden. Het kan er namelijk voor zorgen dat je meer inzicht krijgt in dingen die positief of juist negatief geankerd. Dat je bewust wordt van onbewuste triggers. Hierdoor leer je jezelf steeds beter kennen en kun je onderzoeken waarom je in bepaalde situaties reageert zoals je dat doet.


Het heeft mij ontzettend veel gebracht. Zo reageer ik veel minder vaak vanuit een heftige emoties, doordat ik eerst ga bekijken waar deze vandaan komt. Hierdoor kan ik situaties veel beter relativeren en is mijn communicatie met andere een stuk beter geworden.


Je kunt een vlinder niet helpen met ontpoppen, maar ik zie je, ik voel je, ik hoor je.

P.S. Binnenkort geef ik mijn Webinar: Je depressie zelf de baas!

Klik hier voor meer informatie.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page