top of page
Zoeken

Speel jezelf je depressie uit.

Laatst zag ik een man met zijn zoon de speeltuin in komen. Ikzelf stond daar mijn

sporttraining te doen. Zijn zoon ging op de schommel zitten en de man ging leunend tegen de paal aan staan. Op zijn telefoon. Na een paar minuten schommelen was de jongen er klaar mee en ze gingen weer samen weg. Mijn gedachten? Waarom schommelt de vader niet gezellig mee met zijn kind?Wanneer zijn wij gestopt met spelen?


Nergens op een speeltuin staat dat het maar tot 12 jaar is. En dit terwijl spelen een hele belangrijke functie heeft. Zo leert een kind zijn lichaam bijvoorbeeld te gebruiken bij het klimmen of het lummelen. Leert die zijn creativiteit in te zetten. En heel vaak denken kinderen nergens anders meer aan dan aan spelen. Even weg uit de realiteit. Even het brein rust geven.


Neem het leven niet zo serieus en omarm je speelsheid. Huppel eens, ga weer op een schommel zitten of speel tikkertje met je partner.


Sporten nu, is eigenlijk het spelen voor volwassenen.


Sporten kan ook gebruikt worden om emoties te verwerken. Wanneer je depressief bent, heb je veelal emoties die je niet kan uiten. Je voelt je geestelijk helemaal gesloopt, maar lichamelijk ben je nog niet moe. Zelf begon ik me heel erg te krabben op mijn armen. Zo kon ik fysiek de pijn voelen die ik in mijn hoofd voelden. Uiteindelijk vond ik in sporten een uitlaatklep. Voor mij werkte dansen ontzettend goed, maar nu merk ik dat met hardlopen en een circuittraining mijn emoties ook goed verwerkt.


Ook voor mijn klanten werkt dit. Door bijvoorbeeld iemand op een bokszak te laten slaan om even alle emoties eruit te slaan. De frustraties, boosheid en verdriet even allemaal gericht op een kussen. Het lichaam net zo moe te maken als dat de geest is. En daarna is er rust……. Het hoofd is even helemaal rustig.


Sporten aard je. Het zorgt ervoor dat je weer contact met je lichaam maakt. Dat lichaam waar je eigenlijk uit wilt vluchten, omdat je emoties voelt die je niet meer wilt voelen. Emoties die je niet kwijt kunt of zelfs niet kan plaatsen. De meeste mensen met een depressie leven alleen nog maar vanuit hun hoofd, omdat het lijf te veel pijn doet.


Het geluksbommetje.


Wat sporten kan doen voor het lichaam is dat het drie hormonen kan aanmaken die je uit de neerslachtigheid kunnen halen. Namelijk serotonine, dopamine en endorfine.

Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het zorgt voor een gevoel van gelukkig zijn, maar ook voor een betere impulscontrole en zelfvertrouwen. Daarbij kan het ook de werking van cortisol (het stresshormoon) neutraliseren.

Dopamine wordt ook we het beloningshormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen.

Endorfine staat bekend als het snelst werkende antistress hormoon en kan je een gevoel van welbevinden geven.

Door het lichaam in beweging te brengen maak je deze hormonen aan. Ze kunnen je helpen in het proces om uit je depressie of neerslachtigheid te komen.


Het allerbelangrijkste hierin is één ding! Doe wat je leuk vind! Ga vooral geen sporten doen waar je een bloedhekel aan hebt! Althans laat dit niet leidend zijn. Het gaat erom dat je het leuk vind om te doen, dat je weer gaat spelen in de speeltuin. Zodat je net als toen je kind was weer gaat uitkijken om de speeltuin in te gaan.


Je kunt een vlinder niet helpen met ontpoppen, maar ik zie je, ik voel je, ik hoor je.

P.s. Binnenkort start ik weer een nieuw 90 dagen traject. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen. Klik dan hier voor meer informatie.
84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page