top of page
Zoeken

Trouw aan je depressie of trouw aan jezelf?!

Niet meer weten wie je bent is vaak heel normaal wanneer je je depressief voelt. Sterker nog, je weet vaak niet eens meer hoe je je voelt. Je hebt geen flauw idee wat je moet doen om je anders te voelen. Je weet niet eens meer wat je wel zou willen. En hoe je over dingen denkt. Je durft geen beslissingen meer te nemen en twijfelt aan alles.

Veelal zeggen mensen: ‘ik BEN depressief’. Ik begrijp wat ze zeggen, maar het zijn de verkeerde woorden. Op dat moment identificeren ze zich namelijk met hun depressie. De depressie is dus een stuk van hun identiteit. Dit betekend dus ook dat als ze gaan werken om uit hun depressie te komen, ze een stuk van hun identiteit verliezen. En dat is onbewust een proces dat ze niet willen.


Want je wilt toch je identiteit niet verliezen?


Maar ben jij daadwerkelijk je depressie? Of ervaar je de gevoelens van een depressie?


Weten wie je bent is een belangrijk onderdeel om uit je depressie te kunnen komen. Depressie ontstaat namelijk vaak doordat je juist te veel dingen hebt gedaan die niet in lijn staan met wie je bent. Je bent je eigen grenzen over gegaan en je hebt andere heel vaak over jou grenzen heen laten gaan.


De eerste stappen

Het moeilijkste zijn die eerste stappen zetten. Waar moet je beginnen wanneer je eigenlijk helemaal niets meer weet over jezelf? Wanneer je je depressief voelt, weet je vaak wel wat je echt niet leuk vind. Wat je echt niet meer wilt. En dat kan een begin zijn. Om een lijstje voor jezelf te maken wat je juist echt niet meer wilt. Dit kunnen hele kleine stapjes zijn. Bijvoorbeeld dat je echt niet meer je eten wilt bestellen, maar juist wil koken. En nee ga dan niet direct een 7 gangen diner maken, maar begin gewoon makkelijk. En neem jezelf ook niet voor direct iedere dag elke maaltijd te koken. Hou de stap klein en simpel. Iedere keer dat je zelf kookt, is er weer eentje.

Heel vaak ben ikzelf gestagneerd in het koken. Dan wist ik niet wat ik moest koken en had ik ook nergens trek in. Wat ik dan vaak deed was dat ik voor het schap ging staan met knor wereldgerechten. Daar ging ik mijn idee op doen. Soms stond ik daar wel een minuut of 10 voor. En als ik er niet uitkwam, nam ik een gerecht die ik niet vies vond.

En nee, ik wil nu niet zeggen dat ik een grote voorstander ben van koken uit pakjes. Maar het hielp me vaak weer in mijn ritme terug te komen om voor mezelf te gaan koken. Op deze manier kun je stapje voor stapje vooruit komen. Belangrijk hierin is dat je de stappen haalbaar maakt. Leg de lat niet te hoog en wees lief voor jezelf.


De kern van wie je bent.

Wat voor mij en klanten van mij ook een wereld van verschil heeft gemaakt is het onderzoeken van je eigen kernwaarden. Ik kwam erachter dat groeien mijn nummer 1 kernwaarden is. En wat deed ik op het moment dat ik zwaar depressief was?! Stilstaan! Het tegenovergestelde van groeien! Op het moment dat ik begon te onderzoeken wat mijn regels hierin zijn en dat ook na begon te leven, begon mijn leven te veranderen. Begon ook mijn zelfbeeld te veranderen. Doordat ik mijn eigen regels ging naleven, vond ik mezelf een stuk leuker worden.

Weten wie je bent, waar je voor staat, wat je regels zijn en wat je grenzen zijn kan ontzettend helpend zijn om uit je depressie te komen. Je leert jezelf namelijk beter begrijpen. En nu hoor ik je denken: ‘maar je zei net dat mensen die depressief zijn juist helemaal niet meer weten wie ze zijn’. En dat klopt. Dit proces heb ik zelf ook niet in mijn eentje gedaan, maar met een coach. Dat zou ik mensen dan ook zeker aanraden om te doen. Je hoeft het niet alleen te doen. Je kunt wel zelf een begin maken. Op YouTube zijn genoeg filmpjes vinden hierover. Het nadeel hiervan is meestal dat er niet goed doorgevraagd wordt, waardoor je niet tot de echte diepe kern komt.


In lijn leven met wie jij bent!

Jij bent de enige die altijd luistert wanneer jij praat. Jij bent degene die altijd aanwezig is in jou leven. Zorg er dan ook voor dat jij het naar je zin hebt. Je kunt leven naar de regels en maatstaven van anderen, maar aan het einde van de dag ben jij degene die zich goed moet voelen. In je lijf. In jouw hoofd. In je leven. Als je een leven leeft waarin je vaak een innerlijk conflict voelt. Of je voelt alsof je door stroop waad. Je het gevoel hebt zo hard te moeten werken om je goed te voelen, dan is dit je lichaam en geest die aangeven dat dit niet in lijn is met wie je bent. Het leven werkt niet tegen je, maar juist voor je. En wanneer je merkt dat het wel tegen je werkt ga je misschien de verkeerde kant op. Of steek je je kop in het zand voor dingen die opgelost dienen te worden.


Te mooi om waar te zijn?

Wanneer je dit leest en je worstelt op dit moment met depressie, weet ik dat dit allemaal te mooi lijkt om waar te zijn. Of dat het lijkt alsof ik het niet begrijp. Het gekke is, dat ik dat vroeger ook dacht. Ik luisterde ontzettend veel podcasts over een gelukkige levensstijl. Deze wilde of kon ik op dat moment niet begrijpen omdat ik mezelf nog te veel in de weg zat. Pas op het moment dat ik mijn verantwoording begon te nemen voor mijn leven, pas toen begon ik de wijsheden die verteld werden te begrijpen. Niemand anders is verantwoordelijk voor jou leven. Voor hoe jij je voelt. Wanneer jij de moed durft op te brengen om die verantwoording te nemen, pas dan kun je aan jezelf gaan werken. Kun je uit je depressie stappen en een zeer gelukkig leven leiden.


Je bent niet alleen en je hoeft het ook niet alleen te doen. Wanneer jij durft je verantwoording te nemen voor je leven, zal je merken dat het gaat veranderen.Je kunt een vlinder niet helpen met ontpoppen, maar ik zie je, ik voel je, ik hoor je.

P.S. Binnenkort geef ik mijn Webinar: Je depressie zelf de baas!

Klik hier voor meer informatie.

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page