top of page
Zoeken

Wat als......?

Stel je krijgt in je leven maar één auto. Je hele leven lang moet je doen met die ene auto. Deze mag je niet zelf uitkiezen, maar wordt bij je geboorte voor je uitgekozen. Er is geen andere mogelijkheid tot transport. Anderen kunnen niet met jou mee rijden en jij niet met anderen. Als deze auto kapot gaat, is het jammer want je krijgt nooit meer een andere auto.

Hoe zou je dan met deze auto omgaan? Zou je deze dan netjes verzorgen? Zou je hem goed laten onderhouden? Zou je hem door de buurman laten repareren die wel een beetje verstand heeft van auto’s? Of zou je hem liever naar een professionele garage brengen, die zich in jou automerk heeft gespecialiseerd?


Zelf denk ik dat ik er dan ontzettend zuinig mee zou zijn. Dat ik hem beter zou verzorgen dan dat ik nu mijn auto verzorg. Dit doordat ik er afhankelijk van was qua werk, voordat corona er was. Als mijn auto ermee zou stoppen, zou ik niet meer op alle locaties kunnen komen waar ik werk. En ook niet meer bij mijn klanten thuis waar ik ze training geef. Ik zou ervoor zorgen dat mijn auto tip top in orde zou zijn. En terwijl ik dit schrijf, wordt ik me er ineens van bewust hoe ondankbaar ik ben geweest naar mijn auto. Dat zal vanaf nu veranderen! Ik ben zo ontzettend dankbaar dat mijn auto mij altijd overal mee naar toe heeft gebracht. (even een bezinning momentje, ook ik blijf gelukkig leren)

Maar even terug naar het onderwerp. Wat nu als je maar één auto krijgt voor je hele leven? En wat als we nu dat woord auto eens veranderen? Stel je nu eens voor dat je maar één lichaam krijgt voor de rest van je leven?!

Hoe zou je daar dan mee om gaan? Heb je daar wel eens bij stil gestaan?

Sterker nog we krijgen maar één lichaam. En daar mogen we ons hele leven mee doen.

We hebben het niet voor het zeggen wat voor lichaam we krijgen.

We zullen het moeten doen met hetgeen wat ons gegeven is. Als je daar nu eens even goed bij stil staat, hoe onderhoud jij dan je lichaam? Wat doe jij aan de dagelijkse verzorging van je lichaam?Één van de eerste dingen die mijn vader mij leerde over een auto was dat het niet goed was voor de motor een langere tijd stil te staan of om alleen maar kleine stukjes ermee te rijden. Ditzelfde principe geldt voor het menselijk lichaam, toch zie ik heel veel mensen die stil staan of alleen maar korte stukje ermee rijden. Het lichaam heeft het nodig om uitgedaagd te worden, om echt te sporten! Niet alleen maar 30 km per uur te rijden maar ook eens dat gas intrappen tot de 130 km/ph! Bij het menselijk lichaam werkt het namelijk zo, wordt het niet gebruikt? Dan wordt het afgebroken! En net als bij een auto die te lang heeft stil gestaan, opstarten is altijd even moeilijk. Maar als je eenmaal rijdt, dan rijdt die weer als een zonnetje!


Stel je nu eens voor, je bent die heerlijke lange tocht aan het doen, je stapt even uit bij een mooi stuk natuurgebied. Je staat daar heerlijk van het zonnetje te genieten en ineens zie je de auto staan die jou je hele leven jou overal naar toe brengt. Je ziet dat de kleur behoorlijk verschoten is en dan de banden eigenlijk wel aan vervanging toe zijn. En je besluit je auto eens lekker te verwennen met een nieuw kleurtje en een heerlijk paar nieuwe schoenen……..ehhh banden.

Vaak vergeten we onszelf, door alle druktes in het leven, te verzorgen. Ervoor zorgen dat je “goed” de dag voorkomt is veel belangrijker voor ons dan we denken. Het geeft een stukje eigen waarden, een stukje zelfrespect. Dus trek morgen nou eens lekker die mooie kleren aan! Waarom niet? Dof jezelf even helemaal op alsof je uit gaat. Verwen jezelf.

Nu rijdt die auto lekker, ziet er goed uit en je gaat regelmatig een lang tochtje ermee maken. Ineens merk je een roestplekje op. Bij de deur. Het is nog niet zo’n groot plekje. Zou je er een plakker overheen plakken zodat je het niet meer ziet? Of er met een lakstift overheen gaan om het te camoufleren? Of zou je het laten behandelen zodat het niet verder gaat roesten? Aangezien je er nog vele jaren mee moet rijden zul je deze wel snel willen behandelen! Anders verroest je auto onder je weg.

Toch doen veel mensen met hun lichaam iets totaal anders. Hoge bloeddruk? Een pilletje oftewel een plakker zodat je de schade niet meer ziet. Cholesterol? Een pilletje. Een blessure? Pijnstiller. Mentale problemen? Negeren we gewoon totdat er fysieke problemen ontstaan, zodat we ook dat weer met een pilletje kunnen verhelpen. We pakken tegenwoordig de kern niet meer aan. We doen vooral de symptoom bestrijding….. Hoe denk je dat jou auto er uit komt te zien als je alleen symptoom bestrijding doet. Hoe lang zou deze mee kunnen gaan? Is het niet veel belangrijker de kern van het probleem aan te pakken?

Wat bij auto’s net als bij mensen heel belangrijk is, is het type brandstof dat je erin gooit. Gooi je in een benzine auto diesel, is de auto daar niet heel blij mee. Maar ook het type benzine is heel variërend. Waar zou jij willen tanken? Lekker goedkoop en slecht voor de motor? Of wat duurder met een beter motor behoud? Natuurlijk gaat de motor niet direct kapot als je er een keertje wat minder goede benzine in doet, maar blijf je dit doen zullen de prestaties sneller achteruit gaan.

Als we dit even terug pakken op ons lichaam. Wat voor kwaliteit brandstof gooi jij in je lichaam? Ben jij je bewust van hetgeen dat je eet? En drinkt? Ben je bewust van de kwaliteit van voeding die je in je lichaam “gooit”? Heeft je lichaam er echt wat aan of is het zoals de goedkope brandstof, hetzelfde volume maar minder energie en meer schade?

Één auto voor heel je leven?! Één lichaam voor je hele leven!

Er zijn mensen die meer tijd en energie stoppen in het verzorgen van hun auto dan in het verzorgen van hun lichaam. Terwijl simpel gezegd, als je auto stuk is kun je een nieuwe kopen (even het financiële aspect achter wege gelaten), als je lichaam kapot is kun je hem soms maken, maar je zal nooit een nieuw lichaam kunnen krijgen. Ga die uurtjes sporten, eet die gezonde voeding, behandel je problemen.


Zoals Jim Rohn zo mooi zegt:


Respecteer je lichaam, het is de enige plek waar je altijd in moet leven.


"zorg voor je lichaam, het is de enige plek waar je moet leven." En dat is dan ook de boodschap die ik jullie graag mee zou willen geven. Je hebt maar één lichaam, ga daar zuinig mee om. Geniet van het leven, zonder roofbouw te plegen op je eigen lijf.Je kunt een vlinder niet helpen met ontpoppen, maar ik zie je, ik voel je, ik hoor je.


74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page