top of page
Zoeken

Energie! Hoe krijg je het?

De mens is van nature lui, dus daar kun je niets aan doen. Maar aan jou de keuze: kom je in beweging voor een energieker en positiever leven? Of liever lui, moe en doelloos?

Ja, maar ik heb er de energie niet voor! Is een van de grootst gebruikte excuses om niet te doen wat je wel zou moeten doen. ‘Ja, maar ik ben al zo moe als ik thuis kom van werk. Dan heb ik echt geen zin meer om te koken.’ Om vervolgens op de bank neer te ploffen en de tv aan te zetten. Een activiteit die eigenlijk totaal geen energie meer oplevert. Nee echt niet! Als je kijkt naar wat het allemaal activeert in ons brein, dan kan je brein amper ontspannen bij deze activiteit. Daar komt ook nog eens bij dat het ervoor zorgt dat je minder optimaal slaapt in de nacht. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de aanmaak van melatonine wordt vertraagd, waardoor je minder goed je slaapcyclus doorgaat. En nog een leuk weetje, melatonine zorgt overdag voor meer vetverbranding! Maar wat moet je dan doen? Zorgen dat je meer energie creëert door in beweging te komen. Energie komt namelijk niet vanzelf. Net als bij stroom is energie die vrij komt een reactie op in beweging komen.

Mijn grootste tip voor het creëren van meer energie!


1.Ga echt ontspannen!


In een tijd als deze worden we continu overprikkeld. Door alle technologie zijn we

steeds bereikbaar en heb je nauwelijks rust in je hoofd. Dit kan ervoor zorgen dat je heel erg overprikkeld raakt. Ken je niet van die dagen dat je iedereen zit af te snauwen? Zonder echt een goede reden. Dit komt doordat je niet even uitplugd. Je bent continu data aan het downloaden, maar je gooit niets weg. Een beetje zo;n idee. Leer echt optimaal ontspannen.

Zoals wandelen zonder afleiding, koud douchen of mediteren. Dit zijn een aantal voorbeelden waarbij de hersenen echt goed tot rust kunnen komen en je dus goed kan ontspannen van alle overprikkelingen gedurende de dag.


2. Eet voedingsstoffen!


Ik zeg bewust eet voedingstoffen omdat ik geen voorstander ben van calorieën tellen. Waarom niet? Dat doet jou lichaam ook niet. Sterker nog het weet niet eens wat een calorie is! Jou maag staat echt niet met een telraam je calorie innamen bij te houden. Nee jou lichaam kijkt naar de bruikbaarheid van je voedsel. Die kijkt naar hoe die het het beste kan verteren en kan verwerken. De calorie van een koekje is niet hetzelfde als fruit, dus stop dan ook met die vergelijking te maken. ‘Ja maar hoe weet ik dan dat ik voldoende eet en niet te veel?’ Dat is een stukje leren luisteren naar je lichaam. Als we nu eens eerst beginnen met het eten van voedingstofrijk voedsel. Gewoon natuurlijk voedsel. Als je die stap nu als eerste zet en je vervolgens eens gaat kijken wat het doet met je energie. Als je de overstap hebt gemaakt naar gezond eten, kijk dan eens of je nog steeds niet weet hoeveel je zou moeten eten en of je lichaam al niet drastisch is veranderd.


3. Ga sporten!


Zorg ervoor dat je minimaal 3x per week intensief gaat sporten. Even de stress op je spieren zetten, zodat als ze zich herstellen ze sterker zijn en meer energie hebben. Helaas is ons lichaam zo gemaakt dat het zo energie zuinig mogelijk probeert te zijn. Dus alles wat niet gebruikt wordt, wordt afgebroken. Dit is voor spieren, maar ook voor botten zo. Als de druk niet meer op een bepaald bot wordt gezet, waarom dan nog onderhouden? Daarom is krachttraining zo ontzettend belangrijk. Niet alleen voor de jongeren en volwassenen, maar juist ook voor ouderen.


4. Stop met multitasken


Iedereen die zegt dat ze heel goed kunnen multitasken……. Helaas dat is niet waar. Wij zijn namelijk niet gemaakt om te multitasken. En als je het wel doet dan betekend dat dat je niet optimaal kan presteren of focussen op hetgeen wat je aan het doen bent. Multitaksen vraagt zo veel energie van ons, dat het beter is om je focus gewoon op 1 ding te houden. Je zult merken als je dit begint te doen, je aan het einde van de dag meer werk heb verzet van betere kwaliteit en dat je nog energie over hebt.

5. Zorg voor positieve gedachtes


En als laatste maar zeker weten niet de allerminste! Houdt positieve gedachtes. Zorg ervoor dat je jezelf aanleert om positiever te denken. Overal direct een negatieve reactie op geven is echt een van de allergrootste energievreters die je kunt hebben. En geloof mij ik heb jarenlang op de wolk van negativiteit geleefd. Maar nu ik kijk naar het positieve is en alles veel mooier en ik behoud mijn energie of krijg er zelfs energie van.

‘ja dat is makkelijk praten, maar ik ben nu eenmaal zo.’ Het allergrootste excuus om je eigen gedrag goed te praten! Nee ik ga inderdaad niet zeggen dat het makkelijk is, maar negatief kijken en denken is keuzen. Zelf was ik een enorme doemdenker, zag over beren op de weg en had overal kritiek op.

Als we nu eerst eens beginnen met er geen woorden meer aan vuil te maken. Dus Geen negatieve woorden meer over die collega die je het bloed onder de nagels vandaan haalt. Ze in plaats daarvan: ‘ik merk dat ik ontzettend gefrustreerd raak en weet niet zo goed hoe ik hier mee moet om gaan.’ Hiermee hou je het bij jezelf en praat je niet negatief.

Zo dit waren mijn 5 belangrijkste tips om ervoor te zorgen dat je meer energie kunt gaan krijgen. Welke van deze 5 doe je al? En welke zou je graag willen gaan toepassen?

Ik ben super benieuwd naar jullie reacties.


Ik heb nu ook een super toffe video. Hierin vertel ik je mijn grootste inzicht tot het vinden van levengeluk. Ben je benieuwd? Klik dan hier op deze link en bekijk de video.


Ben je er ook bij?!

Woensdag 15 april en vrijdag 17 april geef ik een online workshop: ontdek je kernwaarden. Een workshop waarin we op zoek gaan naar jou kernwaarden, je levenswiel bekijken en hoe we verschillende aspecten van ons leven kunnen optimaliseren. We gaan dus op een ontdekkingstocht naar wie je bent en hoe je leeft.


Je kunt een vlinder niet helpen met ontpoppen, maar ik zie je, ik voel je, ik hoor je.28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page