top of page
Zoeken

Ik overprikkeld? Nee ik ben gewoon moe!

Bijgewerkt op: 18 aug. 2022

Je kent het vast wel, je zit in gesprek met je vriendin. Je hebt het over jou, je depressieve

gevoelens en extreme vermoeidheid. En ja hoor, ze heeft precies die dag daarvoor een artikel gelezen dat vermoeidheid vaak ontstaat door overprikkeld zijn.


Irritant he?! Zulke opmerkingen.

Daar komen ze weer met hun goed bedoelde adviezen.


Hoe kan jij nou overprikkeld zijn? Je doet echter helemaal niets. Je probeert juist iedere vorm van prikkels te vermijden.


Bijna al mijn klanten hebben wel zo’n goed bedoelende vriendin. Eentje die het altijd maar adviezen geeft.


En nu ga ik even irritant doen: ze hebben heel vaak gelijk!


Maar hoe kan ik nou overprikkeld zijn? Hoor ik je denken.


Een staat van depressiviteit heb je meestal niet in 1 dag. Dat heeft vaak een veel langere aanloop. Iedere keer weer ga je over je eigen grenzen heen. Vaak gaat dit dan ook nog eens gepaard met “slechte” gewoontes. Zoals bijvoorbeeld “slechte” eetgewoontes (vaak snel en makkelijk), verstoort slaapritme (overdag slapen, ‘snachts wakker), overmatig tv kijken of op je telefoon scrollen, alcohol of drugs misbruik.


Heb jij weleens gedacht: wanneer ik meer energie heb dan ga ik er wat aan doen? En is die energie ooit gekomen door het gedrag wat je nu vertoont?


Wees eerlijk, niet he?! Dit komt doordat je overprikkeld bent.


Ontprikkelen is dus een essentieel onderdeel om uit je depressie te komen.


In het begin heb je het nog niet allemaal door, maar nu inmiddels is je energiepijl zo laag dat je jezelf niet meer aan kan sturen om ook nog maar iets te doen. Het lijkt wel alsof de hele wereld vrolijk zingend door gaat en jij de enige bent die het zo zwaar heeft. En dan krijg je ook nog eens die vriendinnen, die echt geen idee hebben waar ze over praten, met hun goed bedoelde adviezen.


Het paradoxale van een depressie is, dat je juist in beweging moet komen om energie op te

wekken. Juist op de momenten dat je denkt helemaal geen energie te hebben. Dat hetgeen wat je nu waarschijnlijk doet, tv kijken, scrollen, eten er juist voor zorgen dat je in die verlamde energieloze staat blijft. Geloof me, ik weet hoe zwaar het kan zijn!


Je vriendin had deze keer juist een heel goed en waardevol advies.

Het enige wat ontbreekt zijn de goede tools. Je hoeft dit proces niet alleen te doen! Ik zou je hierbij kunnen helpen. Kom binnenkort naar mijn gratis Webinar: Nooit meer depressief! Doorbreek je patronen. Hierin vertel ik je hoe ik je zou kunnen helpen om je patronen te doorbreken en geef ik mijn allerbelangrijkste les weg. Klik hier om je in te schrijven.39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page